Főoldal » SEO dolgok » SEO-barát szövegezés
Az itt bemutatásra kerülő technikák betartásával még nem fogunk profi szövegíróvá válni. Azonban ha rendelkezünk szövegírói képességgel, akkor a lentebb írottak segítségével elindulhatunk a keresőbarát szöveg írásának útján. A linkmarketing mit sem ér, ha nincs megfelelő tartalom honlapunkon.

SEO-barát szövegezés

Az itt bemutatásra kerülő technikák betartásával még nem fogunk profi szövegíróvá válni. Azonban ha rendelkezünk szövegírói képességgel, akkor a lentebb írottak segítségével elindulhatunk a keresőbarát szöveg írásának útján.

A linkmarketing mit sem ér, ha nincs megfelelő tartalom honlapunkon.

De az sem mindegy, hogy milyen ez a tartalom!

Írhatunk mi akármilyen érdekes, tanulságos vagy éppen figyelemfelhívó szöveget, ha éppenséggel maguk a keresők nem figyelnek fel rá. Elengedhetetlenül fontos tehát, hogy SEO baráttá alakítsuk weboldalunk szövegeit.

Mitől lesz egy szöveg SEO barát?

Velünk, emberekkel ellentétben a keresők nem a szépen, már-már költői módon megírt szövegre figyelnek fel.

Épp ellenkezőleg!

Számukra az a figyelemfelkeltő, ha az oldal kulcsszavai elég sűrűn ismétlődnek, gyakran olyan módon is, amely számunkra már élvezhetetlenné, sőt akár bosszantóvá teszi a szöveg olvasását (természetesen kompromisszumokat kell kötni).

Ez az úgynevezett kulcsszó sűrűség azt jelzi, hogy az egyes kulcsszavak, kereső-kifejezések mekkora százalékban fordulnak elő az adott weboldal szövegében, valamint a különböző meta tagokban. Régebbi keresőtechnológiáknál nagyon számított, hogy egy oldalon hányszor fordult elő egy kulcsszó. Az lényeges keresőknél (mint a Google) bár fontos, a kulcsszó sűrűség már nem az első számú szempont a keresőalgoritmusok számára.

Azonban mint minden más esetben, a Google itt is résen van: ha túlzásba visszük a kulcsszavak elhelyezését az oldalon, akkor ez azt jelentheti számára, hogy weboldalunk esetleg megpróbál egy tiltott módszert használni és ilyen esetben büntet.

Tehát a „kulcsszó1 kulcsszó2 kulcsszó3 kulcsszó1 kulcsszó2 kulcsszó3…” és társaival ne is próbálkozzunk, nem fog beválni.

Egy kis statisztika: a legtöbb felhasználó nem egyszavas kereső kifejezésekkel keres. Ez miért van így?

Azért, mert próbálják leszűkíteni a találatok listáját, ezzel a számukra legmegfelelőbb találatokat jelenítve meg. Így kerül képbe a kulcsszó távolság.  Törekedni kell rá, hogy az egyébként természetes és érthető szövegben a lehető legtöbbször forduljon elő az adott szó, szópár stb. ragozatlan formában. Fontos dolog, hogy ne csak ugyanabban a kombinációkban forduljon elő állandóan, hanem minél változatosabb szövegkörnyezetet kell biztosítanunk. A változatosság része az is, ha a kulcsszavak különböző html elemekben, tehát címekben (h tagok), félkövér betűkkel kijelölve, vagy dőlt betűsen stb. jelennek meg.

A Google még arra is képes, hogy emberi szemmel lásson: képes észrevenni, ha a szöveg színe megegyezik a háttérrel. Ezáltal a rejtett kulcsszavak elhelyezése nem kifizetődő. Ugyanis a Google észleli, hogy a szöveg és a háttér színe megegyezik és kíméletlenül büntet.

A keresőrobotok számára az sem akadály, ha nagyon hosszú szövegsorokat kell végigpásztázniuk. Minél hosszabb szöveget írunk, a keresőrobotnak annál több szóból lehet válogatnia. Ezzel szemben mi egy idő után megunjuk a végeláthatatlanul hosszú egybefüggő szöveg olvasását.

Léteznek olyan eszközök, melyeket azért készítettek, hogy segítsen a szövegek keresőbaráttá tételében. Ilyenek például a kulcsszó sűrűség elemző programok. Ezek használata azonban nem segíti a munkánkat, mivel nem adnak pontos eredményeket (hiszen a Google algoritmusát kielemezni nem ilyen egyszerű).

Jó tanácsok

A szövegírás is nagyban hasonlít a rajzhoz. Érzék kell hozzá. Olyan szöveget pedig még nehezebb megírni, mely több szabály szerint kell, hogy felépüljön. Ilyen az eladás és a keresők szempontjából megírt szöveg. A marketingnek és a keresőoptimalizálásnak 100%-ig eleget tevő szöveg nem létezik.

Ha már rendelkezünk marketinges szöveggel, akkor nem feltétlenül kell átírni a teljeset ahhoz, hogy keresőbarát legyen. Kisebb eredményeket úgyis elérhetünk, ha az alábbi tippeket alkalmazzuk:

– a kulcsszavak kiemelése változatosan (dőlt betűvel, félkövérrel, színkiemeléssel, aláhúzva)

– ne használjuk sűrűn a kulcsszó szinonimáját, törekedjünk inkább arra, hogy maga a kulcsszó szerepeljen sokszor

– címek esetében h tagokat (h1, h2, h3 stb.) kell használni

– a kisebb jelentőségű szavak ne kerüljenek kiemelésre