Főoldal » SEO dolgok » A SEO tiltott oldala

A SEO tiltott oldala

Ahhoz, hogy ne kerüljünk rossz helyzetbe, elengedhetetlenül fontos, hogy tisztában legyünk néhány olyan technikával, amely az úgynevezett „fekete kalapos”  (black hat) keresőoptimalizálók eszköztárába tartozik.
A továbbiakban pontokba szedve ismertetem azokat a területeket, ahol lehetőség van a tiltott technikák alkalmazására, valamint bemutatom ezen „fekete” technikák egy részét, a teljesség igénye nélkül. Mindezek mellett ismertetek néhány olyan buktatót, melyet mi magunk követhetünk el weboldalunk ellen.

Megjegyzések

A weboldal programozók úgynevezett megjegyzéseket (comment tag) használnak az egyes weboldalrészek könnyebb beazonosítására. Egyúttal ez egy remek hely lenne arra, hogy kulcsszavakat helyezzünk el benne.

pl.: <!– keresőoptimalizálás seo weblap optimalizálás linkmarketing linképítés –>

Képek Alt tagjai

Képeinket akármilyen méretben van lehetőségünk megjeleníteni weboldalunkon. Ez azt is jelenti, hogy akár igen apró, 1*1 pixeles méretben is. Ez így már annyira kicsi, hogy a felhasználók számára nem is tűnik fel. Ezzel szemben a keresők még így is észreveszik. Adhatunk hozzájuk egy olyan attribútumot, amely a kép rövid szöveges leírására szolgál (ez akkor jó, ha valamilyen oknál fogva nem tud megjelenni a kép, így a felhasználónak fogalma lesz róla, hogy mit is tartalmaz). A keresőknek is fontos, hogy minden képnek legyen leírása. Abban az esetben viszont, ha ezt a részt teli tömjük kulcsszavakkal, akkor már nem a helyes úton járunk. Még rosszabb, ha a kisméretű képet kombináljuk a sok kulcsszóval teli zsúfolt alt taggal.

Így néz ki egy helyesen használt kép kódja: <img src=”Fejlec.jpg” alt=”Az oldal Fejléce.”>

Meta tagok

Ennél is rosszul jár az, aki túlságosan teli zsúfolja ugyanazokkal a kulcsszavakkal. Használjuk inkább egy szónak a különböző szinonimáit. Az oldal címét is ide sorolnám, hiszen a buktatók azonosak.
Van ezeknek a technikáknak egy nagyon „gyilkos” vonulata még akkor is, ha mi magunk személy szerint nem is használunk ilyet. Előfordulhat ugyanis az, hogy valaki más alkalmazza a fentebb említetteket tudtunk nélkül a honlapunkra. Ezt úgy teheti meg, ha feltöri az oldalunkat. Ez ellen csak biztonsági megoldások alkalmazásával van lehetőségünk védekezni, de mint köztudott nincs 100%-os védelmi stratégia, hiszen sokan még az olyan cégek védelmi rendszerét is képesek feltörni, mint a NASA (megjegyzem kisebb oldalak esetében ritkák az efféle támadási kísérletek).

A link spam

Ez egy olyan „módszer” melyet maguk az oldal tulajdonosok követnek el akkor, ha kellő odafigyelés és előkészület nélkül kezdik el a linkgyűjtést az oldalukra.

Duplikált tartalom

A duplikált, avagy megkettőzött tartalom lényege, hogy egy olyan szöveges tartalmat helyezünk el a honlapunkon, mely egy másik weboldalon már szerepel. Erre nagyon-nagyon oda kell figyelnünk, mivel a Google képes észrevenni a másolást és egyúttal magát a másolót ki is tudja zárni a találati listából (minderre a tartalom megjelenési dátumából jön rá). Ha mégis szeretnénk átvenni egy vagy több oldalnyi szöveget egy másik honlapról, akkor feltétlenül fontos, hogy jó néhány helyen átírjuk, vagy kitöröljük a számunkra nem szükséges részeket. Így már nem fog szemet szúrni a Google-nek.

Weboldal cloaking

A cloaking szó jelentése takarás. Ez a módszer abból áll, hogy úgy programoznak meg egy weboldalt, hogy az mást mutat a keresőrobotoknak és mást a felhasználóknak. Ebből ered a módszer tiltott mivolta. A kétféle kinézetet többek között úgy lehet megvalósítani, hogy a weboldalunkat teljes egészében Adobe Flashben valósítjuk meg (ezt fogja látni a felhasználó), különböző kódok alkalmazásával pedig készítünk alá egy alternatív tartalmat, mely szép és igényes képet mutat a keresőrobotok számára. Ez csak egy példa a sok közül, számtalan más programozási megoldás létezik erre a „sötét ösvényre”. Egyébként az általam említett flash technikát jó célokra is lehet használni, például akkor, ha a felhasználónak nincs flash lejátszója, de szeretné megtekinteni az oldalt és mindkét változat ugyanazt a tartalmat biztosítja, abban az esetben nem számít tiltott technikának.