Főoldal » SEO dolgok » Linkmarketing » Linkmarketing

Linkmarketing

A keresőoptimalizálás egyik fontos állomása  a linképítés. Ez már önmagában is egy külön marketingforma. Miről is van szó tulajdonképpen?

A keresőoptimalizálandó weboldalunkat fogjuk és különböző linkgyűjtemény oldalakon regisztráljuk be, ezzel kétszeresen téve jót magunknak. Elősegítjük, hogy oldalunk előrébb jusson a keresők találati listáján, valamint a linkgyűjtemény oldalon is szerepel, jobb esetben egy kis hirdetőszöveggel, amely a saját oldalunkra irányítja az arra szörfölőket.

Azonban nem szabad megfontolatlanul nekivágnunk a linképítésnek, hanem, mint minden más esetben nyugodtan, gondolkodva kell cselekednünk, ugyanis itt is vannak szabályok és olyan módszerek, melyek megkönnyítik és eredményessé teszik munkánkat.

Mik is azok a linkkatalógusok?

A linkkatalógus egy gyűjtemény, hasonlóan a nyomtatott katalógusokhoz, melyeket lépten-nyomon a kezünkbe adnak hirdetési szándékkal. A legfőbb különbség abban van, hogy a linkkatalógus elektronikus formában van jelen, és termékek helyett weboldalakat reklámoz. Hazánkban a legismertebb a startlap.hu linkkatalógus, amely a lap.hu –s katalógusok gyűjtőoldala.

Ahhoz hogy elkezdjünk dolgozni, ajánlott összegyűjtenünk legalább 500-600 címet annak érdekében, hogy gyorsan haladjunk, és egyáltalán el tudjuk kezdeni a linképítést.

Sok téves információt lehet arról hallani, hogy ne használjunk külföldi linkgyűjtő oldalakat. A tévhittel ellentétben jót tesz lapunknak, ha nem csak magyar oldalakon regisztrálunk, még akkor is, ha külföldön nem is terjeszkedünk. Ha ugyanis kulcsszavainkat is beleszőjük a linkünk szövegébe (a Description részbe, vagy a keywords részbe – e két mező általában minden katalógusnál megtalálható -), akkor itthon rákeresve ugyanúgy megjelenhet a Google találati listáján, mint egy magyar oldalon elhelyezett link. Mindezeken felül a magyar katalógus oldalakkal az a gond, hogy sokkal kevesebb van belőlük, ezáltal lehetetlen csak rájuk építeni egy komplett 2000-3000 linket számláló linképítést. A linkkatalógusok bemutatását is főleg ezek köré építem.

Nem baj, ha az oldalak pagerank értéke nem elég magas, azonban arra figyeljünk, hogy ne csak mennyiségre utazzunk, hanem szerepeljen néhány igen erős pagerank-ú oldal is a listánkban, mert ezek fogják a mi oldalunk értékét is a legjobban növelni. A 0-s pagerankkal rendelkező katalógusokat, vagy a pagerankkal nem rendelkező katalógusokat a siker érdekében el kell felejtenünk.

Mélylinkek

Egy igen kedvelt és eredményesen alkalmazható technika a mélylinkelés, (angolul deeplink), mely arról szól, hogy nem a kezdő „www.sajatdomain.hu” oldalunkat küldjük be az adott oldalra, hanem annak egy szolgáltatást leíró részét. Egy példa: Cipőkereskedelemmel foglalkozunk, kezdő oldalunkon (www.sajatdomain.hu) egy szép cipő szerepel, az egyes cipőkatalógusok pedig a „www.sajatdomain.hu/cipok.html” lapon. Ennek megfelelően érdemes a www.sajatdomain.hu/cipok.html lapot belinkelni egy katalógusba.

Ez több szempontból is jót tesz, egyrészt a látogató rögtön azzal a tartalommal találja szemben magát, ami őt érdekli, így nagyobb az esélyünk arra, hogy vásárolni fog tőlünk. Másrészt ezzel a módszerrel az aloldalaink is fognak pagerankot kapni, így értékesebbek lesznek a google szemében is. Ebből fakadóan a céloldalunk legyen felvértezve egy jó marketingszöveggel, megtarkítva azokkal a kulcsszavakkal, amelyekkel szeretnénk jobb pozíciót elérni a google találati listájában, a SERP –ben.

Nem minden katalógusba lehet mély linket beküldeni. Ahol megengedett, ott is többségében pénzbeli ellenjuttatással válik ez lehetővé. Olvassuk el tehát figyelmesen a katalógus tájékoztatóját, mivel ezt általában fel szokták tűntetni! Hazánkban szerencsére a lap.hu –s katalógusok többségében befogadják a deeplinkeket. Valahol több egy oldalra mutató linket is be lehet küldeni, de természetesen ezt is ki kell tapasztalnunk, mivel ez szerkesztő függő.

A legjobb olyan oldalakra regisztrálni, melyek nem kérnek vissza mutató linket (backlink), mert a kimenő link számunkra nem jó, a keresők egy idő után komolytalannak veszik oldalunkat, mely így hátrébb szorul a listán.

Ajánlott vírusirtót telepíteni a gépünkre, valamint keressünk utána egyéb internetes biztonsági programoknak, ugyanis a linképítés egyik veszélye, hogy az egyes oldalak vírusokat tartalmazhatnak, melyektől ily módon nem kell félnünk.