Főoldal » Sitebuild » Sitebuilder interjú » Sitebuilder interjú – Kow

Sitebuilder interjú – Kow

Kezdő weboldalkészítők számára mindig is érdekességet jelentett, hogy a már befutott sitebuilderek miként indultak el pályájukon, hogyan jutottak el oda, ahol most tartanak, valamint jelenleg milyen körülmények között dolgoznak. Ezen felül az sem utolsó szempont, többek között melyik eszközöket, CMS-eket részesítik előnyben.
Interjú a Sitebuilderrel rovatunk első alanya Szász Tibor (Kow), aki a Skyweb csapat tagja és mondhatni törzstagja a magyar SEO fórumnak is.

Nagyjából mióta foglalkozol weboldal készítéssel?
– Nem emlékszem pontosan, olyan 2001 környékén raktam össze az elsőt.

Milyen  érzés volt  megalkotni? Itt arra gondolok, mint amikor például egy művész megfesti az első képét.
– Az előtt csak alkalmilag nézetgettem honlapokat iskolában, így felvillanyozott, hogy én is tudok olyat alkotni, amit a világon bárki megnézhet. Persze elég sok bizonytalan pont volt akkor még, nem tudtam, hogy mindent jól csinálok-e.

A számítógépek hardverfelszereltsége abban az időben milyen volt?
– Pentium 200MMX, 14col CRT, 16Mbyte RAM.

Szerinted akkor, vagy most a nagyobb kihívás weboldalakat alkotni?
– Ez relatív, mert mindenkinek más a kihívás. A kor színvonala és az alkalmazott technikák is eltérnek. Aki hasznosat szeretne létrehozni, az akkor is és most is könnyen boldogulhat. A tudásanyagok hozzáférhetősége azonban ma jelenősen kibővült blogokkal, szakmai portálokkal, tutorialokkal, ezért most könnyebben lehet részletesebb információkhoz jutni. A fejlesztő eszközök is sokat tökéletesedtek az óta.

Az első oldalad óta nagyjából mennyi weboldalt kódoltál készre az alapoktól?
– Nagyjából 50 és 100 között, nem igazán tartom számon őket.

Ha azt mondom, hogy CMS?
– Jó móka.

A saját fejlesztésűeket, vagy a nyílt forrású (open source) megoldásokat kedveled inkább?
– Is-is, mindig a feladat dönti el, mit használok. Általában sikerül olyat kérniük az ügyfeleknek, ami miatt már nincs kedvem modult írni, vagy „meghackelni” a rendszert, így gyorsabb legyártani.

A nyílt forrásúak közül melyik a “kedvenced”?
-A Textpattern.

A kezdőknek, akik most kezdenek el a Textpattern tartalomkezelővel foglalkozni, mit tudnál tanácsolni? Esetleg milyen segítséget javasolsz hozzá?
– Fontos tudniuk, hogy ez nem csak egy blogrendszer, vagy sima CMS, hanem felfogható egy frameworknek (keretrendszernek) is. Fontos a HTML tudás és némi php/javascript programozási ismeret. A TXP-sek Mekkája a http://textpattern.org/, de a Google is nagy segítség.

Neked mi a mérce, ha a kód kinézetéről van szó?
– Legyen szépen tabulátorozva és lehetőleg 80 karakternél ne legyen hosszabb egy sor. Persze ezt is kódja válogatja, más-más szempontokat veszek figyelembe CSS, JavaScript, PHP és HTML esetén. Általánosságban véve a hierarchikus felépítés számít.

Mennyi időbe telik neked átlagosan elkészíteni egy oldalt?
– Ezt a határidő szabja meg. :) Sok minden múlik a specifikáción.

Van olyan ismertetőjeled a kódban, amire ha ránéz egy hozzá értő, akkor rögtön tudja, hogy te írtad?
– Nem hiszem, próbálok úgy kódolni, hogy ha másnak a jövőben dolgoznia kell vele, akkor a felmenőim egészségben élhessenek tovább. Ez nem engedélyez sok mozgásteret.

Save IE, or don’t save IE? Azaz Firefox, vagy Explorer, esetleg egy harmadik?
– Az IE6-nak mennie kell, régen lejárt már az ideje, olyan, mint egy kellemetlenkedő rokon, akitől nem lehet megszabadulni. A sok hátránya ellenére olyan dolgokra vette rá a fejlesztőket, amik emberfeletti teljesítményt igényeltek egyes bugfixek vagy problémák esetén. Rendesen meg kell(ett) dolgoztatni a szürkeállományt, ha elő kell(ett) állni egy böngésző független (IE6 kompatibilis) megoldással.
Jelenleg a favorit a Firefox, de a Chrome is nagyító alá lesz véve hamarosan érzéseim szerint.

Frusztrál téged, hogy több böngészőre is kell optimalizálni?
– Nem, szeretem a kihívásokat, amíg azok megvalósítása jövedelmező. Igazából, ha jó kódot ír valaki, akkor ezzel nem sok dolga lesz.

Külön grafikussal dolgozol, vagy saját magad készíted a design tervet és a grafikákat is?
– Elég sok szabadúszó grafikussal dolgozunk együtt, design-t legfeljebb akkor készítek, ha saját célra lesz, vagy admin felületet kell tervezni.

Hogy érzed, jól tudtok együtt működni?
– Igen, általában minden gördülékenyen megy.

Tudnál javaslatokat adni, akik szintén külsős grafikusokkal dolgoznak együtt, hogy miként rázódhatnak jobban össze?
– Mint minden munkakapcsolatban, itt is fontos megismerni a másikat. Elég lehet beülni egy sörre, vagy kettőre. Fontos, hogy ne legyen kapkodás, tehát a fejlesztés csak a design 100%-os elkészülése után kezdődjön meg.

Véleményed szerint milyen egészségi veszélyei vannak ennek a munkának? Gondolok itt főként az ergonómiai hiányosságokból adódó problémákra.
– Részemről a mozgáshiány és a kialvatlanság a legfőbb probléma, gyakrabban kellene szünetet tartani. Az ergonómiai dolgok is sokat számítanak, fontos a kényelem. Igazából, ha valaki fanatikus, akkor az egészsége mindig veszélyben van.

Milyen munkakörnyezetben dolgozol?
– Irodai és otthoni vegyesen. Otthon egy függőszék a kedvenc menedékem, az irodában egy egyszerű asztal, de szeretek néha kávézókban is dolgozni.

–  Szeretnénk, ha az utánad következő interjúalanynak feltennél egy kérdést.
– Milyen online területen kutatgatna, melyik webes fejlesztési területbe ásná be magát alaposan, ha hirtelen tartósan megnőne a szabadideje és alig 1-2 órát kéne munkával töltenie egy nap?

Interjúnk végén lehetőséget adunk a megkérdezetteknek, hogy bemutathassák szolgáltatásaikat 1-2 mondatban.
– Röviden szeretnék írni magunkról: 2007 óta számos nagy fejlesztést tudhatunk a hátunk mögött és nem akadtunk még olyan problémába, amire ne tudtunk volna megoldást. A csapatunk jelenleg laza 6 főből áll és tettre készen keressük a kihívásokat.

Köszönjük a válaszadást, és sok sikert kívánunk jövőbeli munkádhoz.

A következő személy, akit kérdezünk, sokak számára ismerős lehet, hiszen egy nagy hazai tutorial oldal tulajdonosa.