Főoldal » SEO dolgok » Flash és SEO, semmi sem lehetetlen?

Flash és SEO, semmi sem lehetetlen?

Sok magyar blogon és fórumon lehet olvasni, hogy a Flashes tartalmakat lehetetlen kereső optimalizálni, így inkább kerüljük is ezt a technológiát, ha egész honlapunkat ilyen alapokra szeretnénk helyezni. A legtöbb helyen azt az érvet hozzák fel, hogy a Google nem indexálja a Flashes tartalmakat, valamint nem utolsó sorban sokan a falra másznak attól, ha egy weboldal elkezd zenélni. Ez valóban nem túl szerencsés dolog, főleg, ha az adott muzsikát sehogy sem lehet megállítani, vagy kikapcsolni.

Flasht ne?

Gondolkodjunk el ezen a kérdésen egy kicsit, hogy mire is használhatjuk a flasht weboldalakon (egyelőre elvonatkoztatva attól, hogy maga az egész honlap swf legyen):

  • Képnézegető
  • Zene lejátszó
  • Videó lejátszó
  • Animált fejléc
  • Reklám banner
  • Egyéb interaktív alkalmazás

Alapvetően ilyen tartalmak kezelésére hozták anno létre, de az óta persze már van némely dologra alternatíva is (vagy akár az egészre, ha Microsoft Silverlight-ot használunk). A képgalériát létrehozhatjuk javascipttel (sok jQuery, Mootools, stb. alapú is létezik). Az animált fejlécet esetleg .gif képpel oldjuk meg, vagy egyszerűen mellőzzük, a reklám bannerre  pedig már akkor is alternatívák voltak a szintén .gif -es megoldások.

A zene- és videó lejátszót szándékosan hagytam ki, hiszen itt csak beágyazott Media Playerrel, Quicktime-al, stb. lehet felületet létrehozni e médiumok kezelésére.  Nem véletlen, hogy a nagy videó megosztó oldalak mindegyike Flasht használ a felhasználókkal való közvetlen kapcsolatra – látványos, letisztult és könnyen kezelhető vezérlőfelületek hozhatók létre vele. Akik élő online TV-t szeretnének indítani, azoknak nélkülözhetetlen lehet egy Flash Media Server.   Ezen szempontok miatt egyértelműen DE a válasz arra, hogy használjuk a Flash képességeit akkor, ha valami külön álló alkalmazásra van szükségünk a weboldalhoz. A teljes kérdés megválaszolásához azonban még fontos tudnunk pár dolgot…

Az indexálható Flash

Az Adobe 2008 nyarán létrehozott egy a kereső robotok által használható flash playert (Flash Search Player – Ichabod). Majdnem úgy működik, mint egy hagyományos swf player, “csupán” annyi a különbség, hogy 10 000x gyorsabb annál. Ezzel a lépéssel az Adobe azt szerette volna, elérni, hogy a weben jelene lévő több millió RIA -k (Rich Internet Application) és a dinamikus webtartalmak helyzete a találati listákon jelentősen javuljon. Ezt az optimizált Adode Flash Playert tulajdonképpen a Google és a Yahoo! számára biztosította, hiszen az Adobe jelenleg nem rendelkezik akkora tapasztalatokkal az internetes keresés terén, mint e két vállalat.

Hogyan is működik?

Jim Corbet a MAX 2008 Develop-on tartott egy előadást arról, hogy a Search Playerük miként is működik. A közel 48 perces videót megtekinthetitek itt, azonban én most néhány fontos dolgot kiemelnék belőle.

[SWF]http://images.tv.adobe.com//swf/player.swf, 425, 256, fileID=1935&context=131&embeded=true&environment=production[/SWF]

Jim beszámolt róla, hogy a lejátszójukkal a weben jelenlévő összes swf fájl kereshetővé válik, függetlenül attól, hogy melyik Actionsrcipt nyelven íródott (1,2,3), esetleg nem tartalmaz AS kódot (staikus szövegek). Az egész folyamatot egy virtuális valósághoz tudnám hasonlítani, amiben egy virtuális felhasználó néz egy flash playerben futó tartalmat. Ez azt jelenti, hogy ami a képernyőn nem jelenik meg, az nem fog szerepelni a találatok között, ezáltal hasonlóan, mint ahogy a HTML-ben található meta keywords-taggal sem tudjuk becsapni a keresőt, e rejtett tartalmakkal sem lehet. Például létrehozunk egy szöveg mezőt, amit teljesen áttetszővé teszünk, vagy egyszerűen a munkafelületen kívül helyezzük el. A következő hierarchikus ábra ezt szemlélteti:

megjelenitesi_abra

Természetesen a rendszerrel a gombokhoz tartozó linkek is indexálhatóak, valamint a videó és képes tartalmak is. Ezen felül követhetőek a kívülről meghívott swf fájlok és az egyéb más külső szöveges állományok (txt, xml). A folyamatot szemléltette egy mini virtuális felhasználóval és természetesen az Ichabod Playerrel egy Flex alkalmazáson. A fejlesztés kezdetén a Google írt egy saját AI-t ehhez a lejátszóhoz, hogy minél jobban  fel tudja használni a tartalmakat. Azon viszont gondolom senki sem lepődik meg, hogy maga az Adobe sem ismeri a kódját, mivel még velük sem osztották meg. Az elmélettel tisztában vannak, de a fekete mágia része az titok.

Mi a helyzet, ha pl. swfobjecttel ágyazzuk be flash tartalmunkat, azzal is megbirkóznak a keresők? Egyértelműen az a válasz rá, hogy igen, ez sem jelent akadályt, a keresők megtalálják a javascripttel beágyazott tartalmakat is. Van még egy szempont használhatóság és SEO szempontból, ez pedig a deeplink megléte. Erre is már pár éve létezik megoldás az SWFAddress személyében. Magyar vonatkozásban először Kirowski-ék oldalán láttam, hiszen ők már elég régóta megtehetik, hogy teljesen flash oldaluk legyen. Ma már léteznek különböző Flex megoldások is, így ez a javascriptes változat mellőzhető.

Flash ‘n’ SEO

flash_seo

A témába való mélyebb beleásás után találtam meg a flashnseo.com szakmai oldalt, ahol a flash és a keresők kapcsolatát vizsgálják. Feltöltenek swf állományokat különböző tartalmakkal, majd várnak, amíg történik valami. A tartalmak természetesen olyanok, amelyek sehol máshol nem találhatóak meg, így tudják megállapítani, hogy az adott állományt beindexálták-e. A későbbiek  során tervezzük mi is egy ilyen “kutatás” elindítását.