Főoldal » Sitebuild » Sitebuilder interjú – Harder

Sitebuilder interjú – Harder

Ígéretünkhöz híven ma Harderrel beszélgetünk, aki a tutorial.hu oldalalapító tulajdonosa. Természetesen magáról a lapról is tettünk fel kérdéseket, azonban ez elhanyagolható lett volna, hiszen nem sok kérdés van, amire ott nem található válasz.

Interjú Harderrel

– Mióta foglalkozol weboldal készítéssel?
– Hobbi szinten kb. 12 évvel ezelőtt kezdtem el foglalkozni vele, hivatásszerűen nagyjából 5. éve élek meg belőle.

Akkoriban milyen gépekkel dolgoztál?
– Emlékeim szerint egy 200Mhz-es Cyrix processzoros, 64MB ram-os, 14 colos monitorral szerelt gép volt az első, amivel honlapot készítettem.

Szerinted akkoriban, vagy most a nagyobb kihívás weboldalakat alkotni?
– Most sokkal nagyobb kihívásnak tartom, egyrészt többet és jobbat igényelnek a megrendelők, másrészt a megoldásokat tekintve sokkal több lehetőség között kell megtalálni az éppen megfelelőt.

Az első oldalad óta nagyjából mennyi weboldalt kódoltál készre az alapoktól?
– Pontos számot nem tudnék mondani, de 200 felett van ma már.

SEO tekintetében érdekelt vagy? Ha igen, akkor a weboldalakat is szigorúan az írott/íratlan SEO szabályok figyelembevételével alkotod meg?
–  A SEO kapcsolódik a munkámhoz és érdekel is, így amikor tehetem, betartom az összes lehetséges írott és íratlan szabályát. Vannak esetek viszont, amikor más kerül a SEO elé fontosság szempontjából, olyankor ez háttérbe szorul.

Miért ajánlasz egyedi fejlesztésű CMS-t?
– Sokan szokták a biztonságot, a gyors frissítéseket felhozni ilyenkor, de én az egyedi fejlesztések legnagyobb előnyét a rugalmasságban, a maximálisan az igényekhez szabhatóságban látom és abban, hogy hosszabb távon egy gyorsabb fejlesztést tesz lehetővé.

A tutorial.hu-n sok nyílt forrású tartalomkezelőhöz is található segédlet. Így felmerül a kérdés, hogy használsz-e open source CMS-t?
– Igen, jelenleg a WordPress a favorit ilyen téren nálam, de korábban használtam Joomla-t és Drupal-t is. Oka a rengeteg plugin, hatalmas közösség és hogy a többi rendszerhez képest még egy viszonylag rugalmas, könnyen alakítható és könnyen kezelhető CMS-nek tartom. A kezdőknek kezdésképpen mindenképp azt javasolnám, hogy kicsit olvasgassák át a magyar közösség fórumát, keressenek az interneten WordPress-vel kapcsolatos leírásokat, ahol bemutatják a benne rejlő képességeket (hisz messze többre használható már, mint blogolásra) és utána döntsenek, hogy milyen plugineket, skineket, megoldásokat fognak használni. Itt megjegyezném, hogy a saját fejlesztésű és a nyílt forrású vonal is jó az összes előnyével és hátrányával együtt. Egyik sem tökéletes megoldás. Megfelelő mérlegelés után mindig az adott feladathoz kell kiválasztani az ideális eszközt.

Neked mi a mérce, ha a kód kinézetéről van szó?
– Az alap, hogy legyen normálisan tördelt és tiszta a kód. Szeretem, ha nincs tele hack-ekkel a böngészők miatt. Egyébként meg elég rugalmasan állok e témához, rengeteget dolgoztam csapatban (más-más csapatban is) és megszoktam, hogy a különböző kollegák kicsit eltérő stílusban kódolnak.

Mennyi időbe telik neked átlagosan „lekódolni” egy oldalt?
– Ez nagyon változó, hisz nem mindegy, milyen oldalról beszélünk.
A feladat bonyolultságától függően ez egy pár órás munkától kezdve akár 2-3 heti kódolásig is tarthat. Nem mernék ennél szűkebb intervallumot mondani ennyi infó birtokában.

– Van olyan ismertetőjeled a kódban, amire ha ránéz egy hozzá értő, akkor rögtön tudja, hogy te írtad?
– Nem igazán használok ilyen ismertetőjelet, legfeljebb elvétve a CSS-ben helyezem el comment formájában, hogy én csináltam.

– Save IE, or don’t save IE? Azaz Firefox, vagy Explorer, esetleg egy harmadik?
– 99%-ban Firefox-t használok, a maradék 1% eloszlik az IE6-8, Safari, Opera, Chrome között, mikor tesztelek.

– Frusztrál téged, hogy több böngészőre is kell optimalizálni?
– Nem szeretem, de már megszoktam és nem hiszem, hogy a jövőben ez sokat változna. A kódot úgy írom, hogy eleve kizárom a bug-ok legtöbbjét.

Sokat nem idegesítem magam miatta, nagyon ritka hogy 1-1 böngésző hiba miatt ideges legyek. Akkor is csak azért, mert általában szorít a határidő.

Az IE6 kihullását viszont már várom.

– Külön grafikussal dolgozol, vagy saját magad készíted a design tervet és a grafikákat is?
– Legtöbb esetben én csinálom a grafikát is.

– Mik az előnyei annak, hogy nem alkalmazol külső grafikust?
– Olcsóbb és élvezem is, ráadásul már tervezés során tudom, hogy mely részt miként fogom felépíteni, mi szükséges ahhoz, hogy egy a látogatók számára is barátságos, könnyen használható honlap készüljön, ami még a keresőoptimalizálás kapcsán fellépő elvárásoknak is megfelel.

– Te külsős grafikussal is dolgozol együtt. Miként látod, jól működtök együtt?
– A külső grafikus esetemben lehetnek munkahelyi kollégák, akikkel mindig jól együtt tudtam dolgozni. Más esetben olyan sitebuild munkára kérnek fel, ahol a grafika már adott, ilyenkor a kapott PSD-ből dolgozom, nem szokott problémát okozni, a grafikussal nagyon ritkán kerülök közvetlen kapcsolatba. Ha esetleg szükséges valamiféle módosítás, akkor a megrendelővel történő egyeztetés után legtöbbször én csinálom meg.

– Tudnál javaslatokat adni, akik szintén grafikusokkal dolgoznak, hogy miként rázódhatnak jobban össze?
– Első és legfontosabb: beszéljenek egymással. Mondják el, hogy esetleg a másik megoldása miatt neki milyen problémái lehetnek. A sitebuilder is tehet javaslatot, hogy pár részletnél mire érdemes figyelni, mi szolgálja a honlap és a megrendelő érdekeit (ez lehet egy akár ismételhető képrészlet, ami miatt jelentősen kevesebb a képletöltés és gyorsul az oldal).

Sokat segít, ha mind a grafikusnak, mind pedig a sitebuildernek van némi rálátása a másik területére.

– Véleményed szerint milyen egészségi veszélyei vannak ennek a munkának? Gondolok itt az ergonómiai hiányosságokból adódó problémákra.
– Egyrészt mozgásszervi problémák jutnak eszembe, pl. nekem is gyakran fáj a kezem a rengeteg gépeléstől. Van ismerős, aki hátproblémával küzd, talán ez az, ami még gyakrabban előfordul.

A másik “általános” veszély szerintem az elhízás, nagyon könnyen elszalad az emberrel a ló, hisz napi 8-12 órát ül gép előtt, sokan éjszaka is aktívak és nagyon oda kellene figyelni az étkezésekre.

– Milyen munkakörnyezetben dolgozol?
Itthon egy külön szoba van, amit a munkához rendeztem be, két hatalmas asztallal, nagy monitorral, gyors géppel stb… erre szükség is van, hisz általában akkor vagyok a gép előtt, amikor a családom már alszik, nem  szeretném őket zavarni.

A munkahelyemen egy nagyon kellemes zöldövezeti részen, 4 másik kollégámmal dolgozok egy szobában, aminek jelenleg a legnagyobb előnyét a lég kondiban látjuk. :) Egyébként meg rendelkezésre áll minden szükséges eszköz, ami kellhet a munkához.

Elég vegyes a munkakörnyezet. A magánéletben – otthon – egy külön szoba áll rendelkezésemre, ahol főleg éjszakánként vagyok a gép előtt, amikor a családom már alszik. Így szerencsére őket sem zavarom, illetve nekem is biztosított minden a nyugodt munkavégzéshez. Asztali számítógép terén pár hónapja tértem át Mac-re, most egy “Apple iMac 27 core i7”-n dolgozok. Egér helyett az idő 95%-ban inkább táblát használok, ebből egy A5-ös Wacom Intuos vált be.

A munkahelyem (Telemedia Kft.) egy manapság átlagosnak mondható Intel/WinXP/core2duo/24-es monitor/2GB RAM gép az amit használok (ami talán extra, hogy itt is egy Wacom Intuos-t koptatok), nyitott irodai (open office) környezetben.

Programok terén – ha már sitebuild a téma – Win-es környezetben az Intype és a Pspad a favorit, Mac-es környezetben a Textmate-t szeretem. Csak ajánlani tudom őket minden sitebuildernek.

– Milyen online területen kutatgatnál, melyik webes fejlesztési területbe ásnád be magad alaposan, ha hirtelen tartósan megnőne a szabadidőd és alig 1-2 órát kellene munkával töltened egy nap?
– Nagyon sok szabadidővel leginkább az alábbi területek érdekelnének: (online) marketing, kézi rajzolás és a 3D modellezés.

– Tegyél fel egy kérdést az utánad következőnek.
– Hogy és hol látod magad mondjuk 30 év múlva, mivel fogsz foglalkozni?

– Sokan tudják rólad, hogy a tutorial.hu oldal üzemeltetője vagy. Mesélnél egy kicsit az oldalról azok számára, akik esetleg még nem ismernék?
– A tutorial.hu-t évekkel ezelőtt kezdtem el csinálni hobbiból, hogy segítséget tudjak nyújtani azoknak a fiataloknak, akik most ismerkednek a grafika, a holnapkészítés területével. Az elején jobbára fórumokon írogattam és az idő teltével elkezdem gyűjteni a visszatérő kérdésekre adott válaszokat, majd ezeket később honlap formájában kezdem el publikálni. Így indult az oldal, nonprofit formáját azóta is őrzi.

Ma már sajnos jóval kevesebb szabadidőm jut rá, sok segítséget jelent azoknak a szerkesztőknek és látogatóknak a munkája, akik önzetlenül küldenek be leírásokat és segítenek másoknak a kérdések megválaszolásában. Ezúton is köszönöm nekik mindazt, amit a lapért tettek.

– Interjúnk végén lehetőséget adunk a megkérdezetteknek, hogy bemutathassák szolgáltatásaikat 1-2 mondatban.
– Jelenleg nincs olyan lap, ahol a szolgáltatásaimat reklámoznám, az ügyfelek legtöbbször ajánlás után találnak meg holnapkészítéssel kapcsolatban, amiből tervezést, a grafikai tervezést, a sitebuildet és időnként a keresőoptimalizálást illetve a tanácsadást szoktam én csinálni. A programozási feladatokat mindig profi programozó végzi el.

A következő hónapban egy olyan személyiséget kérdezünk, akit sok SEO-val foglalkozó ismer. Többet nem is mondok róla, mert a végén kiderül, hogy ki ő.

Érdekelhet még

Top 3 Magento 1 és 2 fizetős sablon

Ha nem igazán találunk a szájízünknek megfelelő ingyenes kinézetet áruházunknak, akkor hamar eljuthatunk a fizetős …