Főoldal » Sitebuild » Interjú Bagi Zolival

Interjú Bagi Zolival

A hazai webmesterek többsége a seo fórum szóösszetétel hallatán minden bizonnyal nem fog értetlen közönnyel előre bámulni. Ki így, ki úgy, de mégis megfordult már ott egyszerűbb, vagy bonyolultabb problémájára keresve a megoldást. Akadnak köztük SEO-huszárok, szakadárok, profik, és lelkes tanulni vágyók is.

Én tanulási szándékkal jutottam az oldalra közel 3 évvel ezelőtt, így nagyon is megörültem, amikor Bagi Zoli megkért, hogy készítsek vele egy interjút.

– Mióta foglalkozol weboldal készítéssel?
– Emlékeim szerint 2003-ben készítettem nővérem elképzelése alapján az első weboldalt kifejezetten AdSense hirdetések számára. Az eredmény totális csőd volt.

– Akkoriban milyen gépekkel dolgoztál?
– P4-es Intel Celeron 1700 Mhz, 17’ CRT monitor, 256 Mbyte Ram.

– Szerinted akkoriban, vagy most a nagyobb kihívás weboldalakat alkotni?
– Számomra akkoriban volt nehezebb, hiszen sokkal kevesebbet tudtam az egészről. Persze mostanság már egy kicsivel színvonalasabb dolgokat igyekszem készíteni, azért mégis adódik megoldandó probléma bőven.

– Az első oldalad óta nagyjából mennyi weboldalt kódoltál készre az alapoktól?
– Körülbelül 25 weboldalt, nagyságrendekben egészen biztosan nem tévedek.

– SEO tekintetében érdekelt vagy? Ha igen, akkor a weboldalakat is szigorúan az írott/íratlan SEO szabályok figyelembevételével alkotod meg?
– Nem hiszem, hogy tökéletes oldalakat készítenék, és nem ritka az olyan eset sem, amikor az onsite faktorok közül direkt kihagyok bizonyos elemeket. Mindig tartottam egy olyan filtertől, ahol a szétoptimalizált oldalak fennakadhatnak.

Manapság sokkal több hangsúlyt fektetek az oldal használhatóságára, hiszen végül is csak a profit számít és nem a napi kereső forgalom (a korrelációt természetesen nem tagadom).

– Ajánlod egyedi fejlesztésű CMS-ek használatát?
– Inkább 3-4 embert ajánlanék, akiket nyugodt szívvel megbízhatsz egy egyedi fejlesztésű CMS elkészítésével. Az egyedi fejlesztés nem garantál semmit, a fejlesztői szakértelem és a körültekintő tervezés, valamint projekmenedzsment lehet garancia.

– Használsz open source CMS-t?
– Leginkább WordPress-t. Ha Joomlához kell nyúlnom, kiráz a hideg. Próbáltam a ModX-et tesztelni, de nem igazán volt elég türelmem hozzá.

– Neked mi a mérce, ha a kód kinézetéről van szó?
– Szeretem az átlátható kódokat, de ez nem kritérium nálam. Firebug a barátom, így általában mindent gyorsan megtalálok.

– Mennyi időbe telik neked átlagosan „lekódolni” egy oldalt?
– Maga a lekódolás nem szokott sokáig tartani, de sok esetben még napokig nem adom ki a kezem közül, optimalizálgatom a kódot, designt, javítom a felhasználói élményt.

– Van olyan ismertetőjeled a kódban, amire ha ránéz egy hozzá értő, akkor rögtön tudja, hogy te írtad?
– Nincs ilyen. A megkülönböztetés nem fontos számomra. Az elégedett ügyfél enélkül is visszatér, ajánl másoknak.

– Save IE, or don’t save IE? Azaz Firefox, vagy Explorer, esetleg Crome, vagy egyéb?
– Firefox párti vagyok, de párhuzamosan használom az IE6-ot fejlesztéshez, mert nagyon érzékeny a script debugger funkciója. Ha IE6-tal jól működnek a scriptek, akkor nagy probléma nem lehet, ilyen értelemben kihasználom az IE-t.

– Frusztrál téged, hogy több böngészőre is kell optimalizálni?
– Nem igazán.

– Volt-e már olyan oldalad, hogy úgy gondoltad, ezt most feladod, mert megoldhatatlannak tűnő a probléma?
– Nem szeretném, hogy félreértsd, de általában mindent megoldok. Van, hogy fél napom rámegy, de akkor is menni fog.

– Mi lett a megoldása ennek a problémának?
– Egy dologra még különösen emlékszem. Egy </iframe> -ben megjelenített oldalt kellett úgy pozícionálni, hogy csak egy bizonyos része legyen látható. Eljátszottam vele pár órát.

Most is van egy megoldhatatlannak tűnő sitebuild probléma, amivel lassan már fél éve foglalkozom. Tudom, hogy csak idő kérdése és prezentálni tudom a megoldást.

– Külön grafikussal dolgozol, vagy saját magad készíted a design tervet és a grafikákat is?
– Maximálisan projektfüggő. Jellemzően a megbízó adja a grafikai fájlokat, aminek örülök, mert nem vagyok egy kreatív grafikus alkat.

– Tudnál javaslatokat adni azoknak, akik szintén grafikusokkal dolgoznak, hogy miként rázódhatnak jobban össze?
– Ki kell próbálni mindkét munkát. Egy kis sitebuild után a grafikus is belátja, hogy vannak olyan design tervek, amiket lekódolni nem kis művészet.

– Véleményed szerint milyen egészségi veszélyei vannak ennek a munkának? Gondolok itt az ergonómiai hiányosságokból adódó problémákra.
– Sportolni kell rendszeresen, így ezek a veszélyek minimalizálhatóak.

– Az előző interjúalany kérdése: Hogy és hol látod magad mondjuk 30 év múlva, mivel fogsz foglalkozni?
– 30 év múlva szeretnék az unokáimmal foglalkozni. Természetesen szívesen felügyelem majd a diverzifikált vállalkozásaimat.

– Kérlek te is tegyél fel egy kérdést az utánad következőnek.
– Mit kellene tenned ahhoz, hogy még jobb minőségű munkákat adj ki a kezed közül?

– Sokan kíváncsiak arra, hogy hogyan született meg a SEO fórum ötlete? Gondolok itt arra, hogy G-Easy-vel leültetek egy sörre, vagy kettőre. Másképp kezdenétek most el, mint akkor?
– G-easy-vel eddig mindössze egyszer találkoztam személyesen, ennek ellenére elég réginek érzem ezt a barátságot.

Akkoriban elég sok amerikai, illetve angol webmester fórumon moderátorkodtam, ahol sok pozitív tapasztalat ért, és láttam, hogy rövid idő alatt sokat fejlődnek a tagok, mind szakmailag, mind emberileg.
Innen jött az ötlet, hogy egy ilyen webmester/seo fórum itthon is menne. G-easy pedig tökéletes partner volt ebben.

Szerencsénk volt az induláskor, hiszen pár héttel a „linkfelhő” versenyt követően a fórum már működött, a versenyzőket pedig gyorsan meginvitáltuk.

Mára már tudom, hogy egy zártkörű -meghívásos- fórummal kevesebb fejfájás járna, azonban valószínűleg ezzel a hozzáállással több értékes tagot is mellőznünk kellene.

Azt már látom, hogy társnak tökéletes embert választottam, és a moderátorok között is számos önzetlen, kiváló figura tűnik fel nap, mint nap. Önzetlen segítségükért nekik nagyon hálás vagyok.

– Az előző kérdéshez kapcsolódóan, a fórum VBulletin alapú. Miben látod az erősségét a VBulletin fórum CMS-nek?
– Nagyon stabil, robosztus rendszer imádnivaló funkciókkal. Nagy közösségnek tökéletes, kicsinek szerintem luxus.

– Ha valaki licenszeli ezt a rendszert, akkor a legtöbb segítséget honnan tudja hozzá kapni? Külső és belső modding kapcsán.
– Telepítéskor jelentkezett egy karakterkódolási probléma (ő, ű betűk). A magyar vBulletines tag meg tett minden tőle telhetőt, de a problémát csak manuális cserével tudtuk megoldani. G-easy sokkal nagyobb vBulletin szakértő, ezeket a dolgokat ő intézi.

– Interjúnk végén lehetőséget adunk a megkérdezetteknek, hogy bemutathassák szolgáltatásaikat 1-2 mondatban.
– Pár éve már dolgozom egy lelkes csoport tagjaként a Boss Cart webáruház rendszer sikerén. Egy-két hónapon belül kiadunk egy PayPal Certified verziót, amit gyorsan lefordítunk és megpróbáljuk Magyarországot is becsatolni az értékesítési területek közé.

Legközelebb nem G-easy fog következni, de előbb-utóbb őt is sorra veszem. :)
De akkor vajon ki is lesz? Neve mondhatni egybeforrt a WordPress-szel és Jack Bauer-rel.

Érdekelhet még

Top 3 Magento 1 és 2 fizetős sablon

Ha nem igazán találunk a szájízünknek megfelelő ingyenes kinézetet áruházunknak, akkor hamar eljuthatunk a fizetős …