Főoldal » Sitebuild » Sitebuilder interjú » Interjú Szűcs Ádámmal

Interjú Szűcs Ádámmal

Egy hideg tavaszi estén eleget tettem egy felkérésnek. A felkérő interjúra jelentkezett, én pedig a legnagyobb örömmel láttam hozzá a kérdések összerendezésének. Végül is Skype-on, írásban chatelve sikerült lefolytatni a párbeszédet. Szűcs Ádám ízig-vérig sitebuilder, aki teljes mértékig weboldalak készítéséből keresi meg a kenyerét.
Wordpress sitebuilder

– Mióta foglalkozol weboldal készítéssel?
– 2005 második felében kezdtem.

– Miért kezdtél el foglalkozni vele?
– Emlékeztem arra, hogy számítástechnika órán foglalkoztunk ilyesmivel, és ha beírtuk notepadba a tanár által diktáltakat, soha nem jött ki az, amire ő számított. Egy jót nevettünk rajta, hogy nem találja a hibát. Kíváncsi voltam, tényleg ilyen bonyolult-e, vagy csak rossz volt a tanár módszere?
Igazából célja nem volt, hogy csináltam egy weboldalt egy ingyenes tárhelyen, csak a kíváncsiság hajtott, hogy mit tudok alkotni.

– Szerinted akkoriban, vagy most a nagyobb kihívás weboldalakat alkotni?
– Nekem kisebb kihívás, mert már csináltam pár weboldalt, de összességében nem mondanám, hogy most könnyebb lenne, mert most több igénynek kell megfelelni. Aki most kezdi annak nehezebb dolga lesz, mint aki már nem ma kezdte.

– SEO-zni szoktál?
– Igen. Hiszen a saját oldalaimat is SEO-zni kell, természetesen az Ügyfeleimnek is segítek a minél előkelőbb pozíciók megszerzésében.

– Az Ügyfeleidnek garantálni szoktad az első helyezést, vagy máshogy állapodtok meg?
– Garantálni nem lehet az első helyet, aki garantálja az kókler, és hazudik. Igény szerint állapodunk meg. Van aki folyamatos törődést igényel, van aki csak részfeladatokat bíz rám, de nyilván a folyamatos törődésnek lesz hosszútávú haszna, hiszen akkor van lehetőség minden eszköz bevetésére. Senkinek sincs szerződése a Google-el, így nekem sem. :)

– Üzensz valamit a “kóklereknek”?
– Nem üzennék, hanem feladatot adnék nekik: megbíznám őket 10, pl. kozmetikai témát felőlő weboldal seo-zásával, és az a cél, hogy mind a 10 az első helyen legyen a Google-ben a ugyan arra a kulcsszóra a megadott határidőre. Csak akkor fizetek…

– Az egyedi fejlesztésű vagy open source CMS-eket preferálod?
– A nyílt forráskódú rendszereket jobban szeretem, azok közül is a WordPresst. Szerintem nem érdemes újra feltalálni a kereket. Persze speciális igényeknek különleges, egyedi fejlesztést kell készíteni, de az interneten fellelhető weboldalak többségét ki lehet váltani egy jól beállított open source CMS rendszerrel is.

– Neked mi a mérce, ha a kód kinézetéről van szó?
– Ne legyenek benne felesleges elemek, legyen szépen tagolt, átlátható, ne legyen táblázatos és CSS külön fájlban kapjon helyet.

– Mennyi időbe telik neked átlagosan „lekódolni” egy oldalt?
– Változó, igényektől függ. Pár órától hónapokig tarthat egy komplett weboldal programozása.

– Save IE, or don’t save IE? Azaz Firefox, vagy Explorer, esetleg Crome, vagy egyéb?
– Kukába az IE-vel! :) Főleg a 7-8 változatával. Igen, nem hiba, a 6-ost jobbnak tartom, mint az újabb verziókat. Az újak pár ablaktól fagynak. Fejlesztéskor mindhárom böngészőt szoktam használni, de internetezésre kizárólag Google Chrome-t használom, sokkal gyorsabb és megbízhatóbb a riválisainál, egy hátránya van, hogy nincs annyi kiegészítő hozzá, mint a Tűzrókához.

– Frusztrál téged, hogy több böngészőre is kell optimalizálni?
– Nem. Valamilyen szinten elvárás is, de a 3 nagy böngészőn kívül szerintem nem érdemes optimalizálni. Persze lehet, de az plusz munka.
– Volt-e már olyan oldalad, hogy úgy gondoltad, ezt most feladod, mert megoldhatatlannak tűnő a probléma?
– Olyan munkákhoz, amelyek részben vagy egészben nem a szakterületemhez tartozik, külső segítséget szoktam igénybe venni. Van egy pár fős csapat, akik igény esetén besegítenek nekem, valamint egy remek közösségnek is tagja vagyok, így nem igazán fordult elő, hogy valamit nem tudtam volna közvetve vagy közvetlenül megoldani.

– Külön grafikussal dolgozol, vagy saját magad készíted a design tervet és a grafikákat is?
– Ha speciális igények merülnek fel, akkor külön grafikust bízok meg a design és a grafika kialakításával. Alapelvem, hogy mindenki azt csinálja, amiben profi, így lesz a Vevő elégedett.

– Milyen a kapcsolatod az ügyfelekkel?
– Mindig a tökéletességre törekszem, és igyekszek, hogy jó benyomást keltsek, és a jó híremet vigyék tovább. Változó, hogy melyik Ügyfél ezt hogyan igényli. Van aki megelékszik e-mailes vagy Skype konzultációkkal, van akivel rendszeresen személyesen találkozok.

– Véleményed szerint milyen egészségi veszélyei vannak ennek a munkának? Gondolok itt az ergonómiai hiányosságokból adódó problémákra.
– Fájó hát, romló szem, ujjzsibbadás. De szerencsére ezek engem eddig elkerültek, mert sokat mozgok, imádok bringázni, tavaly több mint 6 000 km-t tekertem, így szerintem bőven ellensúlyoztam a munkavégzés miatt szükséges helytelen testtartást. Persze a szemromlást nem lehet biciklizéssel ellensúlyozni, de arra meg azt a trükköt alkalmazom, hogy nem 10 centiről nézem a monitort.

– Milyen munkakörnyezetben dolgozol?
– Van egy asztalom, és azon van a laptopom. A laptophoz egeret használok, mert nem szeretem a tapipadot. Nincs speciális eszközöm, egy fejhallgatót és mikrofont használok, ha oktatóvideót készítek. Persze a biztonsági mentéskor előkerül a külső vinyó, pendrive és DVD.

– Mit kellene tenned ahhoz, hogy még jobb minőségű munkákat adj ki a kezed közül?
– Mindent megteszek, hogy csak kifogástalan munkát adjak ki a kezemből.

– Kérlek tegyél fel egy kérdést az utánad következőnek.
– Szerinted az iwiw tartani fogja a lépést a Facebokkal, vagy szépen lassan elpártolnak tőle a felhasználók?

– Apropó, mi a véleményed a közösségi médiáról?
– Szerintem ha valaki jól használja, remek marketing eszköz lehet.

– Te használod?
– Igen.

– Milyen eredménnyel?
– Mivel a weboldalaim össze vannak kötve a Twitterrel, és minden cikkem automatikusan megjelenik a Twitteren is, így sok látogatót szerzek onnan. Régen próbálkoztam az iwiw-vel, de nem hozta az elvárt szintet. 2-3 hónapja foglalkozok Facebook oldalak létrehozásával, és szerencsére szép számmal érkeznek a látogatók a jelenlegi legfelkapottabb közösségi oldalról!

– Interjúnk végén lehetőséget adunk a megkérdezetteknek, hogy bemutathassák szolgáltatásaikat 1-2 mondatban.
– Szűcs “Mahone” Ádám: Főleg weboldal készítéssel és keresőoptimalizálással foglalkozom. Ezeket nem mutatnám be részletesen, mert a cikk után a Google-ből a nevemre keresve könnyen megtalálnak az érdeklődők, ezért inkább az új weboldalamat ajánlanám a kedves olvasók figyelmébe, amely a WordPress tartalomkezelő rendszer használatát mutatja be, több, mint 120 videón keresztül. A weboldal itt tekinthető meg: WordPress oktatás.

Érdekelhet még

Top 3 Magento 1 és 2 fizetős sablon

Ha nem igazán találunk a szájízünknek megfelelő ingyenes kinézetet áruházunknak, akkor hamar eljuthatunk a fizetős …