Főoldal » Sitebuild » Sitebuilder interjú » Sitebuilder interjú Rácz-Akácosi Attila

Sitebuilder interjú Rácz-Akácosi Attila

Egy igazi WordPress fanatikus után mos egy Joomla “hívőt” sikerült meginterjúvolni. Sokan ismerhetik QZ.hu weboldala miatt, amelyen nap mint nap nyomon követhetjük a Való Világ 4 szereplőinek mindennapjait. Rácz-Akácosi Attila készségesen válaszolt a feltett kérdésekre, valamint beszámolt a SEO területén szerzett eredményeiről és a social médiával foglalkozó weboldalakhoz fűződő viszonyáról is.

– Mióta foglalkozol weboldal készítéssel?
– Úgy 2 és fél évvel ezelőtt kezdtem el. Egy alapítványnál dolgoztam és ott kértek meg. Ezzel együtt párhuzamosan egy saját projektet is kitaláltam. Két éven át vágtam videókat, szervezetem programokat, és ezekhez készítettem weboldalakat. A munkám kb 50%-át tette ki a web, idővel kinőttem az alapítványt és eljöttem így most már “hivatásszerűen” csinálom. Próbálom a jelmondatodat is elérni: “8 óra munka”.

– SEO szemszögből meg szoktad nézni az oldalaidat?
– Természetesen. Most már addig neki sem állok oldalt készíteni, amíg nincs meg, hogy a megrendelő mit akar. Volt 2-3 ügyfél, akit ezért “rúgtam ki”. Ha kulcsszavas menüpontok, szövegek, illetve a jó Google helyezés szegmense megvan, akkor állok csak neki az oldalt felépíteni. Sokan úgy jönnek: “Csinálj egy weboldalt, mert te értesz hozzá, és legyen elöl”. Így nem lehet nekiállni, mert utólag sokkal nehezebb egy oldalon változtatni, átsrtukturálni. A legtöbb megrendelőm kisvállalkozó, akiknél nagyon fontos a jó helyezés, úgymond a létfenntartáshoz kell. Ezért a SEO az első.

– Megízlelted a tiltott gyümölcsöt, azaz a Black Hat technikákat? Ha igen, milyen tapasztalataid vannak ezen a téren?
– Ez a kérdés nagyon idevágó, mert az egyik oldalam kapcsán voltam nemrég egy bulvármagazinnál is, akik tanácsadást kértek és pont ezt kérdezték az egyik referencia láttán.
Nem használok a klasszikus értelembe vett BH technikákat, hiszen a SEO fórumon annyi mindent lehet tanulni. Ha valaki odafigyel ezekre, nincs szükség a Black Hat-re. Nem éri meg a kockázatot hosszú távon. Ha a Google féle “természetes linknövekedés”-t nézzük, akkor persze még a linképítés is BH módszernek számíthat. A legtöbb ember aki BH módszert használna az ismeretségi körömben, az azért használná, mert nem ért hozzá. Ez a párbeszéd többször is megtörtént:
“Én: Nem baj, ha a főoldal tartalmazza a kulcsszót.
Ügyfél: Akkor tegyük kis sokszor és legyen háttérszínű… vagy rejtsük le, hogy csak a Google lássa.”
Ez tényleg elég gyakori.

– Az Ügyfeleidnek milyen biztosítékot szoktál adni a helyezést illetően?
– Van akinek garantáltam az első helyet, mert speciális longtail kifejezésre gyúrt. Konkurencia meg nem volt. Erre vállaltam egyedül garanciát. Persze össze is jött. Aki viszont komoly kulcsszavakra garanciát vállal, az általában hazudik, és nem nagyon ért hozzá.

– Milyen nagy eredményeket értél el a SEO lehetőségeit felhasználva?
– Az egyik kedvencem a saját kis QZ.hu oldalam, ami a google.hu-ban még mindig veri a kulcsszavas domaineket a “Való Világ 4” kifejezésre, pedig azokat is ügyes SEO-sok csinálják. Az oldal látogatottsága még mindig napi 10-15E körüli, annak ellenére, hogy erős a verseny.
Egy ilyen oldal egy átlagfizetést már összehoz, nem is beszélve a kapcsolatokról, amiket ki lehet építeni általa. Sokfelé járok az oldal kapcsán és ezt az oldalnak köszönhetem. Szeko-tól tanultam a legtöbbet a SEO fórumon és ez a mondata határozza meg a szemléletemet: “Csak magamnak SEO-zok”. Azaz miközben egy cég egy jó hellyel keres havi 1-5-10 Millió Ft-ot, addig a SEO-s, aki előre vitte az oldalt, ennek csak a töredékét. Ezen érdemes lenne mindenkinek elgondolkodni.

– A linképítést milyen aktívan űzöd? x ezer link naponta? :)
– Amennyi éppen kell. Nem vagyok túl rendszerezett, így a sokak által elfogadott “napi 3-5 link/oldal” nem nagyon megy. Inkább küldök be 20 db 3000-6000 karektereset egy hét alatt össze-vissza, mint 80 db rövidet rendszeresen. Nekem ez vált be és hosszú távon is működik. Most már inkább azokat a katalógusokat használom ki, ahol nincs felső korlát, csak hát sajnos ilyen kevés van. :(

– Melyik Open Source CMS-t használod?
– Joomla-ra esküszöm, mert az vált be. A WP-vel is próbálkozom, de még keresem rajt a fogást. A Joomla olyan, mint a lego, bármit fel lehet építeni vele: rendőrállomást vagy akár egy lézerkardot. Ahogy más mondja, jól lehet vele “összekattintgatni” egy weboldalt. Nagyon szeretem, mert amit elképzelek, azt maradéktalanul meg tudom vele csinálni, ráadásul ezek az oldalak a Google-ben sincsenek rossz helyen. Ezért inkább ebben képzem magam, minthogy megtanuljak még 5 félét közepesen.

– A Joomláról mi a véleményed? Milyen előnyeit látod a többi CMS-hez képest?
– Az egyszerűségét, felhasználóbarátságát, gyorsaságát. Sokan nem szeretik, de egy átlagos vállalkozót villámgyorsan meg lehet rá tanítani, ha elkészült az oldala. Nem telefonálgatnak utána 25-ször, hogy ez hogy van, meg az hogy van. Mindenféle tudás nélkül átraknak, neveznek modulokat, stb. Persze sokan ez miatt is nézik le a Joomla-t.

– Sablont Te szoktál rá készíteni?
– Attól függ, hogy milyen igényei vannak a megrendelőnek. Az igények alapján általában veszek egyet és azt alakítom át olyanra, amilyet a megrendelő szeretne, de sokaknak még az ingyenes sablon is maga a csúcs. Sok olyan ember keres meg, akinek még elképzelése sincs, s a pénztárcája sem túl vastag és nekik nem a kinézet, hanem a helyezés a fontos. Így én sem a design-ra, hanem a hatékonyságra fektetem a hangsúlyt. Amikor valaki pl. dvd-t akar nyomtattatni online és egy weboldalra megy, akkor nem a háttérkép érdekli, meg a betűtípus, hanem az ár, és a gyorsaság. Így ezek kapnak hangsúlyt főleg. És működnek is. (Remélem ezért az egyedi design beállítottságúak nem fognak megkövezni.)

– Véleményed szerint átszabni egy kész sablont könnyebb, mint az alapoktól kezdve felépíteni?
– Mindenképpen. A Firebug-gal még nem volt olyan, amit nem sikerült gyorsan megoldani. Előröl összerakni egy sablont sok időt vesz el, míg az átalakítás hamar megvan, így a kész oldal is olcsóbbá válik. Az én ügyfélköröm tényleg főleg azokból áll, akik nem “prémium” kategóriásak, és nekik az ár sokat számít.

– Szerinted az IWIW tartani fogja a lépést a Facebokkal, vagy szépen lassan elpártolnak tőle a felhasználók?
– Az IWIW-nél voltunk vagy fél éve egy projekt kapcsán és már akkor elmondták, hogy baj van, mert a Facebook lenyomja őket. Durva volt tőlük hallani. A mostani átalakításuknak is az volt a célja, hogy az eddigi embereket megtartsák, illetve az aktivitásukat növeljék azzal, hogy “helyi sajátosságok” lesznek az oldalon. Úgy tűnik ez sem vált be. Persze az IWIW nem fog bezárni holnapután, mert a T-com csoportnak nagy érték a 4.5 milliós felhasználói bázis, de senki ne csodálkozzon, ha az oldalt belülről építik majd le. Szerintem a Facebook megnyerte a csatát.

– Mi a véleményed a social networking oldalakról?
– Nagyon szeretem őket, mert sok látogatót hoznak a támogatott oldalakra. A saját projekteknél is nagy hangsúlyt kap a közösség kiépítése, hogy a látogató rendszeresen jöjjön vissza. A Facebookot aktívan használom, a Twitterrel pedig egy új tartalmat hamarabb leindexel a Google. Az IWIW itt is alulmaradt már. Egy átlagos cikk megosztásra kétszer többen jönnek a Facebook-ról, mint az IWIW-ről, pedig több Iwiw ismerősöm van. A FB komoly kulcs lehet egy oldal sikeréhez, de a saját oldalon – saját közösség is nagyon fontos ez mellett.

– Milyen munkakörnyezetben dolgozol?
– Kispálosan dolgozom: “Ágy, Asztal, TV” Leginkább hátradőlök az ágyon, ölembe veszem a laptopot. Néha ALT-TAB-bal átváltok egy játékra majd vissza. Nálam ez az ideális és hatékony munkakörnyezet. Tárgyalni pedig kávéházba járok, (Pl Árkád, Frei-Cafe).

– Kérlek, tegyél fel egy kérdést te is az utánad következőnek.
– A “csak magamnak SEO-zok” miért nem elterjedtebb itthon, ha a tudás közben sokaknál meg lenne hozzá?

– Interjúnk végén lehetőséget adunk, hogy bemutathasd szolgáltatásaidat, vagy egy weboldaladat 1-2 mondatban.
– A QZ.hu oldallal a hazai bulvár-szeletből szeretnék egy kis szeletet kihasítani. Ez a fő projektem, ami végül seo referenciának sem lett utolsó. Akit érdekel a VV4 az jöjjön és indítson bármilyen saját szavazást az oldalon. Eddig kb 300.000 voks született az oldalon, már tényleg nyomon sem tudom követni, hogy mi történik rajta, de pont ezért szeretem nagyon, kicsit olyan, mintha egy születő tornádóra ültem volna rá. :)

Érdekelhet még

Top 3 Magento 1 és 2 fizetős sablon

Ha nem igazán találunk a szájízünknek megfelelő ingyenes kinézetet áruházunknak, akkor hamar eljuthatunk a fizetős …