Főoldal » Sitebuild » Interjú Folmeg Zolival

Interjú Folmeg Zolival

Folmeg Zolit, azaz AnagyZ-t a SEO fórumosok köreiben már sokan ismerhetik. Sok tagnak segített már, egyik bizonyítéka ennek a több, mint 1300 hozzászólása.
Az interjúban többek között a közösségi médiákhoz való viszonyulásáról is nyilatkozott.

– Mióta készítesz weboldalakat?
– 1998-óta, nagyjából ekkor lett internetem.

– Mivel készítetted az első oldaladat?
– Notepad-el, abban az időben még kizárólag statikus oldalakat csináltunk, általában frame-es szerkezetűek voltak. Nem használtunk mást, csak html-t. Pár évvel később jött a táblázatos szerkezet, ezzel már viszonylag értelmes megjelenést lehetett az oldalnak kölcsönözni. Ekkor már keringett a Dreamweaver kezdeti verziója.

– Azóta miben változtak a fejlesztő eszközeid?
– Notepad++, bluefish (linux alatt), ezek ma már csak kissebb módosításokra kellenek. Alapvetően a CMS rendszereket preferálom, ezek közül is a WordPress illetve a Magento amit használok.

– Mi a véleményed a WordPress-ről és a Magento-ról?
– WordPressel gyakorlatilag minden megoldható, annyi bővítmény van hozzá, hogy az egészet át lehet szabni a specifikációnak megfelelően. A Magento… az egyik legösszetettebb webáruház szoftver. Minden igényt kielégít, nagyon jól SEOzható. Egyetlen hátránya hogy igen érzékeny rendszer, ha valamihez nem a kellő tisztelettel nyúlunk azonnal megborul. Persze ez csak akkor igaz ha a rendszert babráljuk, a kész áruház stabilan áll.

– A Magento-nak mi az előnye/hátránya a többi e-commerce rendszerhez képest?
– Előnye a teljesség igénye nélkül: Minden magyar előírásnak megfelel, az egyik ilyen sarkallatos pont a vendégként való vásárlás. Nem felhasználói szintek vannak előre definiálva, hanem én adhatom meg ki mihez férhet hozzá. Képes proforma számlákat kiküldeni. A beépített hírlevélküldő a megrendelők 90%-nak elegendő. A funkciói ki/be kapcsolhatók, függően attól, mire van szükségünk. Eddig egy nagy hiányosságot találtam, ez a súly szerinti szállítás, amit csak kerülőutakon lehet megoldani. Esetleg hátránya a rendszer igényesség.

– Egyedi fejlesztésű CMS-t használsz-e?
– Nem. Ez olyan mint a programok, mindenből van ingyenes és mindenből van tört verzió. Az életben nem térül meg a belefektetett idő.

– Témákat te szoktál az oldalakhoz készíteni?
– Én módosítani szoktam, mert a wp-hez helyenként több ezer áll rendelkezésre. A megrendelő persze dönthet, ha egyedi kell ám legyen, ilyenkor külsőst bízok meg a feladattal.

– Véleményed szerint átszabni egy kész sablont könnyebb, mint az alapoktól kezdve felépíteni?
– Általában egy bannercsere elegendő, illetve néhány színt módosítani. Ez egyszerűbb. Épp a legutóbbi projektnél fordult elő, hogy a megrendelő egyedi álmot szerettett volna megvalósítani, és egy hónap torna után elkészült a twenty ten, módosított menüvel és egy slider pluginnal összehozott bannerral. :D

– Fontos az, hogy SEO kész legyen az általad elkészített honlap?
– A legfontosabb, hála a magasságosnak, már itt is felfogták az emberek hogy az internet nem divatbemutató, hanem az információ áramlás formája, és ezeknek az áramlás formáknak a leggyorsabbja. Ahogy egyszer fogalmaztam “többre becsül egy tőmondatokban megfogalmazott megrendelést, mint egy ódát arról, milyen szépre sikerült a honlapja”. Ahhoz hogy repülőre üljünk nem kell pilótának lenni, csak kell venni egy repjegyet.

– Milyen nagy eredményeket értél el a SEO lehetőségeit kihasználva?
– Közvetlenül a saját oldalaimat pátyolgatom, bár ez olyan mint a kőműves háza – az egyetlen a faluban ami nincs bevakolva. Ezzel együtt állandóak a megkeresések az oldalaimról. Közvetve pedig akkor teljes egy visszajelzés, amikor ajánlás útján jön valaki és a beszélgetés azzal kezdődik: “úgy szeretném mint XY-nak ott a legelején”. Ennél nagyobb tarkóbizsergető elismerés nem létezik.

– Mi a véleményed a social networking oldalakról?
– Nagyon jók és egyben nagyon rosszak. Jók mert a személyes ajánlásnál nincs jobb eszköz a biztos vevőszerzésre. Rosszak mert szinte mérhetetlen. Jók mert a munkáltató csak megnézi a jelentkezőt és szerencsés esetben a közös ismerőstől lehet informálódni. Rossz, mert az emberek nem tudnak élni adataik biztonságával. És folytathatnám… De egy biztos nem használni, az asztalon hagyott pénz.

– Szerinted milyen közösségi weboldallal lehetne megszorongatni a Facebookot?
– Semmilyennel, ez olyan hogy aki előbb jött az olyan tőkeerős, hogy nem nagyon lehet ugrálni. Ahogy Goggle-t sem lehet a keresőpiacon leverni, és a holtankoljak.hu-t sem érdemes utánozni. Beleívódtak az emberekbe. Új piac után kell nézni

– Szerinted 2011 -ben webes területen mibe lesz érdemes befektetni?
– Jelenleg nem tudok, olyan területet amiben látnék annyi kompetenciát ami megérné a kockázatot. Talán a növekvő forgalom a webes vásárlásokban jó irány lehet, csak nehogy úgy járjon mint a csomagküldő szolgálatok. Lásd OTTO.

– A “csak magamnak SEO-zok” miért nem elterjedtebb itthon, ha a tudás közben sokaknál meg lenne hozzá?
– Ezt úgy lehetne megfogalmazni akkor vagy jó SEO-s, ha az ügyfelednek nem marad ideje, hogy Ő foglalkozzon a oldalával. Azok akik komolyan foglalkoznak vele pedig, egyrészt nem engedhetik meg hogy egy ilyen tudás anyagot parlagon hagynak, másrészt a magyarvirtus “mindent megoldok főnök”, aztán győzd javítani.

– Kérlek Te is tegyél fel egy kérdést következő alanyunknak!
– Mi a véleményed az “ál-marketinges, én megmodom a tutit” gurukról?

– Interjúnk végén lehetőséget adunk, hogy bemutathasd szolgáltatásaidat, vagy egy weboldalaladat 1-2 mondatban.
– Úgy gondolom aki ezt a riportot olvassa, újat nem tudnék mutatni a szolgáltatásaim közül, ezért egy ingyenes hobby oldalt ajánlanék, ez pedig a wordpress pluginokkal foglalkozó szösszenet, a http://veddacuccot.hu/wpplugin oldal ahol nem teljesen kezdők találhatnak ajánlást használható bővítményekről.

Érdekelhet még

Sitebuilder interjú – Harder

Ígéretünkhöz híven ma Harderrel beszélgetünk, aki a tutorial.hu oldalalapító tulajdonosa. Természetesen magáról a lapról is …