Főoldal » Kiemelt cikkek » Egy Tekergő túra a verseny BBQ világába – interjú

Egy Tekergő túra a verseny BBQ világába – interjú

Számos hazai portálról értesülhettünk a hírrel, miszerint egy kicsiny magyar BBQ csapat, a KGB (Katka Gergő Barbecue) összetett 3. hellyel zárt két hete az ausztriai Weissensee-ben rendezett Meat Smoke and Beer BBQ versenyen. Tavalyi tállyai abszolút sikerüket követően ezzel végérvényesen bebizonyították, hogy ott a helyük az európai neves top csapatok között. Ebből az apropóból kérdeztük a KGB csapatkapitányát, Turanitz Gergőt, aki testvérével, Katkával együtt vezeti a Tekergő Restaurant & Motelt és a Patent Gasztrobárt is.

– A hírek szerint egy nehéz versenyen vagytok túl. Sikerült magatokat túltenni a fáradalmakon?
– Vasárnap a verseny után még hazajöttünk, 550km levezetése nem volt egyszerű, főleg az éber szombat éjjel után. Úgy vélem, hogy keddre jött rendbe a csapat.

– Milyen pozitívumot tudnátok kiemelni a verseny pillanatokból, vagy a versenytársak közül?
Felkészültségüket és tapasztalataikat látva, mennyi mindennel többre gondoltak a zord időjárási helyzetre, mint mi. Valaki konkrét házat épített fel hungarocellből és fadeszkákból. Ez is egy technikai sport. Lassan olyan, mint a Forma 1. Nagyon sok minden múlik a sütőkön és technikai kütyükön, ebben azért a mi csapatunk nem rossz, sokat áldozunk erre, de vannak még meglepetések ezen a téren is!

– Hogyan zajlik egy versenyre való felkészülésetek?
– Főleg tanfolyamokra járásról szólt, amíg megtanultuk a követelményeket, majd azokat saját ízlésünkre igazítottuk. Soha nem áll meg a tanulási folyamat, a kiértékelésekből sokat tanulunk egy–egy verseny után. Edzéseket tartunk, kategóriákra kihegyezve és kipróbálunk új dolgokat.

– Hogyan látjátok, milyen esélyekkel vágtok neki az USA-beli megmérettetésnek? Lehet veletek addig is találkozni még valamelyik EU-s helyszínen?
– Esélyeink az amerikai versenyekre nagyon csekélyek, a 2017-es Jack Daniels világbajnokságon a legjobb nem amerikai csapat (a világ számos országából képviseltetik magukat csapatok) 52. lett. Amerikai sport ez, nem lehet őket jelenleg még megfogni. Relatíve sok versenyre megyünk, magyarokhoz képest – az európai csapatokhoz képest pedig kevésre. Drága egy ilyen verseny: nevezési díj, utazás, szállás, alapanyag és egyéb költségek. Ezért is keresünk szponzorokat és szívesen vesszük új szponzorok megkeresését is. Még megyünk áprilisban kétszer Ausztriába, májusban Angliába, augusztusban Szlovéniába, szeptemberben American Royal Kansasben, október Tállya a hazai verseny, és még ugyan ebben a hónapban természetesen a Jack Daniels világbajnokság!

– Miért pont BBQ? Mi motivált Titeket, hogy belevágjatok ebbe a világba? Mi a távlati célotok?
– Egyszer voltam egy Spartan Racen Visegrádon pár éve, utána Tahiban megálltunk az Őrházban enni egyet és ott fogyasztottam először igazi BBQ-t. Nagyon megfogott. Addig is szerettem a fatüzeléses dolgokat. Árultam rendezvényeken kenyérlángost, a Tekergő Étteremben fatüzeléses kemencében sütjük a pizzánkat. Egy szóval magával ragadott annak a húsnak az íze ott és akkor az Őrházban. Utánaolvasás, videók nézegetése után eljött a pillanat amikor megrendeltük az első smokerünket! Távlati célok BBQ-val, továbbra is a heti rendszeres sütések a Tekergő Étteremben és a Patent Gasztrobárban. Versenyzésben pedig a csillagos ég.

Mi a véleményetek a hazai Street Food szcénáról?
– A m
ai Magyarországon és a jelen gazdasági helyzetben nagyon bátor, aki klasszikus vendéglátóegységet nyit. Nagyon sok pénzbe kerül és a megtérülése hosszú időbe telik, azon túl, hogy nem is biztos, hogy gazdaságosan üzemeltethető. Kis helyet, egyszerűbb kiszolgálással, nem porcelán tányérokon szervírozott ételekkel, kis választékkal, viszont minőségi ételeket adva jobban hiszek! A streetfood-ot, mint kifejezést már nagyon lejáratottnak tartom, minden második hely így hívatja magát, még ha nem is ebbe a kategóriába esik. A nem minőségi streetfood helyek előbb utóbb bezárnak. A jóban hiszek.

Végezetül pár szóban ha bemutatnátok magatokat.
“Civilben” vendéglátással foglalkozunk, ebbe születtünk bele. Velencén az M7-es autópályán Budapest irányába található a Tekergő Étterem és Motel, Székesfehérváron pedig tavaly nyitottuk a Patent Gasztrobárt. Mindkét helyen vannak étlapon BBQ-s ételek, de a komoly húsokat pop-up jelleggel sütjük kétheti rendszerességgel. Füst a lelke mindennek!

A KGB csapat ezúton köszöni meg a szponzoroknak a támogatást: Székesfehérvár Városa, BBQ Expedition Kft., Matusz-Vad Zrt., Wood2Smoke, Lene Kft.

Kép forrása katkagergobarbecue facebook oldal.

Érdekelhet még

Top 3 Magento 1 és 2 fizetős sablon

Ha nem igazán találunk a szájízünknek megfelelő ingyenes kinézetet áruházunknak, akkor hamar eljuthatunk a fizetős …