Főoldal » Kiemelt cikkek » Édes kicsi boltunk – Kicsicake interjú

Édes kicsi boltunk – Kicsicake interjú

Az Andrássy úttól pár percre, a VI. kerületben található Kicsicake Cupcake Bar egy online édességboltból vált Budapest egyik kézműves cukrászdájává. A Sonkoly lányok igazgatta Kicsicake művészi cupcake süteményeket (kétféle méretben, 390 és 690 forintért), finom meleg italokat, házi üdítőket, egyedi ajándékokat és egy-két barátságos mosolyt (a mindig vidám csapat jóvoltából) kínál vendégeinek. Brigivel beszélgettünk.

– 5 éve már annak, hogy találkoztunk az Életpálya Alapítvány Valóra Váltók versenyének díj átadóján, és idő közben megnyitottátok a saját üzleteteket tavaly decemberben. Milyen előkészületek előzték meg a megnyitást?
– A legnagyobb kérdés az volt, hogy bele vágjunk-e egyáltalán a nyitásba. Mindketten tudtuk, hogy ez óriási lehetőség, de egyben egy ugyanakkora kockázat is. Mikor megtaláltuk az üzletet, ami anno egy söröző volt, tudtuk, hogy hatalmas munkánk lesz vele, és hogy a budakalászi kisüzemet is be kell hozni a városba. Mindenhez szükség volt a hatóságok jóváhagyására, de ezeket sikerült már az elejétől megoldani. Jó kezekbe kerültünk, és nagyon segítőkészek voltak, bár így is rengeteg időt vett igénybe az előkészület! A kialakításban anyukánk segített, aki lakberendező is, és törekedtünk arra, hogy a legkisebb ráfordítással a legszebbet és legpraktikusabbat hozzuk ki a helyből. Közben elkezdtük felvenni a kapcsolatot hozzánk hasonló kistermelőkkel, akik a beszállítóink lettek, és folytattuk a márkaépítést. Egy barátnőnk, Zsófi, akivel már régóta együtt dolgozunk csinálta az arculatot, a többi meg a folyamat során jött magától.

– Csináltatok piackutatást?
– Már egy pár évvel az üzlet nyitása előtt készítettünk egy üzleti tervet. Azt természetesen aktualizáltuk. Azonkívül pedig sokat üldögéltünk a környéken hasonló témájú helyeken, és figyeltük a fogyasztókat. Egyébként már igen jól ismertük a megrendelőinket, és tudtuk, hogy kikre építünk. A külföldi vendégek pedig az üzlet elhelyezkedése kapcsán kezdték megismerni a Kicsicake-et. Így most már a Facebookon és Instagramon angolul is kommunikálunk, illetve a TripAdvisor oldalt is beizzítottuk. Tervben van, hogy a weboldalunkat is kétnyelvűsítjük.

– A Tripadvisoron jelenleg kiváló értékeléssel rendelkeztek. Mit emelnél ki fő erényetekként, ami ehhez a minősítéshez vezetett?

– Azt, hogy nálunk mindig az első a mosolygás, a kedvesség és a vendégeink igényeinek kiszolgálása.
A termék, amit adunk is ezt hivatott tükrözni. Zsófi minden receptet saját maga dolgozza ki, és az összes szeretetet belegyúrja. Hiteles az egész és ezt a vendég is érzi. Ugyanúgy a többi termékkel is hasonló a helyzet. Mindenki tudja, hogy amit nálunk kap, annak lelke van.

– Az elért eredmény ellenére min változtatnátok a közeljövőben?
– Talán több mindenkit vonnánk be ebbe a kalandba. Mivel családi vállalkozásként működünk, ezért a mi készleteink is sokszor kimerülnek. Szükség van újabb inspirációkra, és lehetőségekre, legyen ez emberi erőforrás vagy csak egy szimpla ötlet.

– A kistermelőkkel milyen a kapcsolatotok? Szinte minden alapanyagot tőlük vásároltok? Milyen logisztika van e mögött?
– A hozzávalók egy részét, és a helyben fogyasztott szörpöket, borokat, söröket stb. Ezenkívül kisebb ajándéktárgyakat is értékesítünk, amik szintén általunk ismert emberektől jönnek. Mindenkivel leültünk, mielőtt megállapodtunk, és beszélgettünk. Sokszor órákig, hogy hogyan is passzolhat össze az, amit mi csinálunk az ő tevékenységükkel. Folyamatosan kapcsolatban vagyunk, nagyon baráti már a viszony. Közös projektek kitalálásában is abszolút nyitottak, úgyhogy a jövőben ez is a cél.

– Milyen viszonyotok van a közeli versenytársakkal?
– Az egyik cupcake bolt, amiről tudunk Budán működik. Köszönik jól vannak, nem sok mindent tudunk róluk.
A környéken a Sugar Shop egy teljesen más vonalat képvisel, mint mi.
És a közvetlen szomszédságban lévő versenytársak, Cake Shop, Sweet Side Coffee, La Delizia, pedig kicsit más profillal működnek, mint mi. Mivel nem rég óta vagyunk itt, nem igazan barátkoztunk még össze, de tervben van esetleg egy közös együttműködés lehetősége, ahol magára a desszert shop-ok világára erősítenénk rá, nem csak a cupcake-re, de ez egyelőre csak egy lehetőség a fejünkben.

– Mi motivált titeket abban, hogy vállalkozók legyetek?
– Őszinte leszek. Nem voltam boldog a munkámban, Zsófi meg egyetemre járt még, és imádott sütni-főzni. Mivel Angliában élek 10 éve, rengeteg mindenbe láttam bele, és tapasztaltam, hogy ha valami nagyon jót csinálsz, azt imádják az emberek. Mikor Zsófi nálam volt, vettem neki egy cupcake díszítő kurzust ajándékba, aztán nem sokkal később elrepültünk Párizsba, és egy buszút közben arra jutottunk, hogy otthon is meg kellene ismertetni az emberekkel a cupcake-et, de nem a nagyon cukros amerikai vonalat, hanem a magyar ízvilágnak megfelelőeket.
Majdnem egy évig ment a kísérletezés, közben Zsófi elvégezte a cukrász OKJ-t, én meg elkezdtem a marketing oldalát erősíteni a dolgoknak.
Az meg, hogy a folyamat közben milyen emberekkel találkoztunk, csak rajtunk múlt. Mindig kerestük a lehetőségeket, hogy tanuljunk, tanácsot kapjunk szakmabeliektől, illetve, hogy bekerüljünk egy olyan közegbe, akik segítséget nyújtanak olykor a nehéz időszakokban is. Részt vettünk az Életpálya versenyen, utána a Central and Eastern European Womens’ Competition-ön, közben jártunk vásárokra, és éltünk a lehetőségekkel, amiket hozott az élet. Sokszor voltak csalódások is eközben, de mindig felálltunk és folytattuk tovább.

– Ha valakit szeretnél meggyőzni, hogy legyen ő is vállalkozó, mit mondanál neki?
– Egy vállalkozást beindítani nem kis dolog, de egy biztos. Ez a te produktumod, amit, ha jól csinálsz, akkor értékelnek az emberek, és ez tesz sikeressé. Nem kell előre vetíteni a dolgokat, hogy mi lesz ha? Kitartónak kell lenni, szorgalmasnak, és persze rátermettnek, de meg lehet csinálni. Természetesen az is nagyon sokat segít, hogy kik vesznek körül, a családi része nálunk nagyon fontos elem, és az a szintű támogatás, amiben mindig is részünk volt.

– Miként látod a női vállalkozók helyzetét itthon? Miben másabb Anglia ebből a szempontból?
– Igazából sokszor azt éreztem, hogy itthon nem vesznek komolyan. Azt gondolják, hogy jó kis hobbi, úgyse mennek vele semmire, nincs tapasztalatuk. És az irigység még az, ami otthon kikészít. Elmeséled a történeted egy részét, és az emberek ítélkeznek. Anglia teljesen más világ. Más nézetek. Itt általában az emberek nagyon lelkesek az új dolgok felé, és ha látják valamin, hogy hiteles akkor rajonganak érte. A vállalkozói szféra is sokkal támogatóbb. Barátságosabb, segítőkészebb. A szabály itt is szabály, csak nem mindegy hogyan van tálalva.

– Miként tudod összeegyeztetni az angliai életedet a budapesti üzlettel?
– Megtanultam kezelni ezt a helyzetet. Nyilván nem vehetek részt a mindennapi működésben, de ott segítek Zsófinak, ahol tudok. Amíg a kislányom bölcsiben van délelőttönként heti háromszor, próbálok csak a Kicsicake dolgaival foglalkozni. Utána Milával vagyok, amíg az apukája haza nem ér, ezt követően, ha még van dolog, akkor elvonulok ezeket átbeszélni. Mindig tudom tartani a lépést a történésekkel. Mikor megnyitottuk az üzletet, lett egy társam, Detti barátnőnk személyében, aki saját munkája mellett rengeteget segít, vele mindent átbeszélünk, a social média posztokat ő gondolja ki és írja, sokszor ő a fizikai énem olyankor, amikor ott kellene, hogy legyek, de nem tudok. Ez is hatalmas ajándék, hogy van egy ilyen barátunk. Amikor pedig Budapesten vagyok akkora szervezem a személyes találkozóimat. Azért 2 havonta hazalátogatok, így ez sem lehetetlen.
Természetesen ilyenkor is a család nagyon sokat segít, mert tudnak vigyázni Milára, amíg én intézkedek.

– Mit tanácsolnál azoknak, akik gyerek mellett fognának vállalkozásba?
– Gyerek mellett vállalkozni nem egyszerű, és igazából az első évben nem is tudtam részt venni a Kicsicake mindennapjaiban, de utána nekem is hiányzott, hogy újra csinálhassam, és megkerestem a megoldást, hogy Milának a lehető legjobb legyen, és mellette én is tudjak tevékenykedni. Ennek köszönhetően lett teljesen kiegyensúlyozott az életünk!
Az angol bölcsik nagyon rugalmasak, így fél napokra viszem, ami neki egy játék-ebéd, és utána megyek érte. De ez nekem felszabadít legalább 3 óra aktív munkaidőt.
Miután elalszik a kocsiban a bölcsi után, mobilról akkor is mindent el tudok intézni, telefonokat, e-maileket. És nyerek 1,5 órát.
Amikor pedig otthon vagyunk, Magyarországon, akkor vagy jön velem az üzletbe, ahol imád lenni, vagy anyukámmal van napközben. Abszolút rugalmasan kezelünk mindent!
A folytonosság a legfontosabb egy gyerek életében, és az, hogy kommunikáljanak vele. Az életünket úgy alakítottuk ki, hogy egy megszokott rendszer legyen az alapja. Ezt bárki le tudja követni. Ő pedig ebben biztonságban érzi magát. Mi mindent elmondunk neki, mi miért van, most hova megyünk, mit csinálunk, és ő meg megérti, elfogadja, és látszólag is egy teljesen boldog, kiegyensúlyozott kislány.

 

Érdekelhet még

Top 3 Magento 1 és 2 fizetős sablon

Ha nem igazán találunk a szájízünknek megfelelő ingyenes kinézetet áruházunknak, akkor hamar eljuthatunk a fizetős …