Főoldal » Kiemelt cikkek » Póló feliratozási technológiák

Póló feliratozási technológiák

Több módszer is létezik arra, hogy egy általunk tervezett mintát (vagy feliratot) textil felületre felvigyünk. Cikkünkből kiderül, hogy melyik módszer felelhet meg az igényeinknek.

1. Szita nyomás

Ő a nagy klasszikus, a lényege, hogy egy szitakereten (szitaszövet keretre kifeszítve) kimaszkoljuk azokat a részeket, ahová nem szeretnénk, hogy festék kerüljön. Ez után rátesszük a pólóra, és ez után a festéket feljuttatjuk a szitára, amit egy lehuzókéssel “kenünk végig” az anyagon, melyet utána hőkezeléssel fixálunk (hőprés).

Ez az eljárás alapvetően egyszerű, viszont elég beruházás igényes. Régebben a szitakészítés (a maszkolás) ráfotózással történt, manapság viszont digitálisan solvent (oldószeres) nyomtatóval is el lehet készíteni a maszkot, így ez a része egyszerűsödött, viszont még így is költség, ezért 1-2 db pólót nem éri meg ezzel az eljárással elkészíteni, főleg ha több színű mintában gondolkodunk, mivel minden színhez külön szitát kell készíteni.

Ha mezfeliratozásban gondolkodunk, vagy egyenruhák feliratozásán, akkor ezt a módszert nekünk találták ki.

2. Transzfer nyomtatás (szublimációs nyomtatás)

A nyomatok közvetetten kerülnek (egy transzferpapír segítségével) az anyagra, ami szöveteken kívül lehet akár bögre, vagy egyéb kerámia tárgy is.  A minta előállításához gyakorlatilag elegendő számunkra egy sima asztali nyomtató (Epson piezo fejes), valamint speciális szublimációs festék és persze a transzfer papír. Mint a szitanyomás esetében, itt is hőkezeléssel zárul a folyamat, hiszen a papírról az anyagra vasalással visszük át a festéket, így hőprésre ez esetben is szükség van. Beruházás igénye a jelen cikkben tárgyaltak közül a legkisebb, a nyomat tartóssága megfelelő anyagokkal dolgozva jó (pólók közül lehetőleg kerüljük a 100% pamut tartalmúakat). Hátránya, az, hogy nagyon sötét anyagra (pl. fekete) nyomtatva a minőség nem túlzottan a legjobb. A módszer kis mennyiségek esetén a leggazdaságosabb.

3. DTG nyomtatás (direct-to-garment – közvetlenül az anyagra)

Oldalunkon viszonylag sokat foglalkozunk ezzel a módszerrel, mivel szinte minden típusú textíliára kiváló nyomatot lehet vele készíteni. A színes anyagokra való nyomtatáshoz előkezelő felvitele és fehér festék alányomtatása szükséges, de még így is hasonló minőség érhető el vele, mint szitanyomtatással. Beruházás igénye a szita és a szublimációs nyomtatás között van, mert ugyan a hőprés igény itt is fent áll, de a grafikák anyagra viteléhez speciális nyomtató szükségeltetik, ami nem túlzottan olcsó, vegyük azt bármelyik gyártótól is, így ezt megemlíteném hátránynak is.  Előnye, hogy kis- és közepes mennyiségek esetén is jó árban tudjuk előállítani a termékeinket, habár a nagyobb mennyiségekre is létezik már ésszerű sebességű DTG nyomtató, azért egy bizonyos volumen felett inkább a szita javasolt.

Érdekelhet még

Edigital és Emag fúzió

Egyesül a hazai e-kereskedelem két jelentős szereplője – adta hírül az Index. A magyar tulajdonban …